Schlagerspektaklet

Ett av de största mysterierna som finns rörande människans natur, är varför man varje år traditionsenligt sätter sig och tittar på "Sveriges största musikhändelse", Melodifestivalen. Man ångrar sig varje gång, men ändå gör man om det. Och nu för tiden när de kör en mängd mindre deltävlingar innan landsfinalen, så ser man (jag i alla fall) på skiten varenda helg, trots att man varje gång tycker att "Suck, vad värdelösa låtar som är med!". 

 

 Igår till exempel, en enda låt som ens gick att lyssna på och som lät lagom originell (okejdå, kan komma på rätt mycket som låter ganska lika). Resten kunde ju få en att spontant gå och hänga sig en vacker lördagkväll som det var. Försöker SVT ta livet av folk med flit? Eller åtminstone Christer Björkman, den onda människan. "Hm, gillar de inte schlager ska vi allt tvinga dem, och går det inte så ska de dö, hä, hä, häää...". Får vara glad över att fröken/fru af Ugglas gick till andra chansen åtminstone. Den del av svenska folket som röstar brukar ju inte heller direkt verka ha alla hemma, eller i alla fall något som skulle kunna kallas smak...

 Och på tal om andra chansen förresten, det är ju ett totalt vrickat system de kör med angående hur saker och ting avgörs i tävlingen. Är väl förstås tvunget att få in så många röster som möjligt för att kunna finansiera programmet, men ändå - det där duellpåhittet känns ganska fuskigt, måste jag säga. Speciellt om det mot förmodan skulle vara hela två bra låtar i samma deltävling, lovar att de skulle hamna mot varandra!

 I och för sig så var det ju helt fantastiskt när Nordman slog Carola i just en sådan, kändes som hedendom mot kristendom, musik mot skit, osv osv. Där var faktiskt något som var riktigt underbart med det hela. Mer sådant i schlagertävlingen, tack :)

 Något som i alla fall är bättre i det hela är att det är just röster och inte någon jury som sitter och bestämmer vilka som ska vinna. Ger de få någorlunda bra bidragen en liten chans åtminstone.

 

 Variationen är också lika låg som antalet bra låtar. Skulle nästan kalla den lägre än bredband från Glocalnet - allt låter ju för i ¤#%#&%¤ lika-#¤%¤&%¤-dant. Och det gäller inte bara när man ser till programmet, det är ju exakt samma sorts musik som även spelas hela dagarna i de större kommersiella radiokanalerna och på de flesta musiktvkanaler. Nästan uteslutande synthetiska ljud och sång. Vissa bidrag låter också så totalt konstgjorda - ibland undrar man om inte sången också körs playback. Ännu en sak att klaga på hos den sortens musik - hur kommer det sig att de flesta av dagens mest kända sångare och sångerskor låter så trista? Sång ska vara teater - betoning och känsla är minst lika viktigt som att ta rätt toner. Finns det någon alls där ute som skulle känna sig övertygad av till exempel Martin Stenmark? Tacka vet jag Ted Åström,där är en vokalist som är helt fenomenalt bra.

 

 Dags att släppa fram lite mer udda grejer i Melodifestivalen, tycker jag. Det finns ju bevisligen mycket mer musik än den som spelas i radio. Många grejer som är mycket bättre än något Rix FM någonsin skulle spela.

 

 Fast det finns ju vissa bra saker med det hela också. Och det ligger mer i själva tvprogramsdelen än i musiken. Christian Luuk var till exempel grymt rolig, och årets programledare verkar helt lovande hon med. Det här landet har ju som tur är några av världens överlägset bästa komiker (fast Björn Gustafsson - den yngre alltså - är ren dynga!). På tal om nya programledaren, Morgonsoffan var sjukt roligt.

 

 Hm, nu sitter de flesta säkert och skruvar på sig och undrar om det överhuvudtaget finns någon poäng i det här inlägget. Det finns det inte, som vanligt. Lägger väl ner innan det märks...

 

 Måndag i morgon, ny vecka, återigen dags att gå upp skittidigt (ungefär sju timmar tidigare än jag klev upp idag...). Bågskytte igen, ska i alla fall bli skoj!

 På tal om ingenting, värst vad jag har börjat uppdatera den här bloggen plötsligt. Misstänker att det inte håller i sig....

 

 I äring och frid, eder nedkylare i vårvärmen

 Mats Jansson


Kommentarer
Postat av: Malva

Det är därför jag inte kollar på melodifestivalen längre! :) eller rättare sagt, jag kollar knappt på tv alls .. :D

2009-03-17 @ 21:11:11
URL: http://forkyou.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0